Blogposts

Istanbul minnen

Aya İrini Kilisesi – Hagia Irene

Som den “kyrkofil” jag är (är ju faktiskt arkeolog också, inte bara fotograf, tänka sig!) så var det naturligtvis moskéernas dramatiska siluetter som drog mig mot Turkiets grandiosa stad en kall vårvecka 2011. Ja, nu sa jag ju kyrkofil, men “byggnadsfil” kanske stämmer bättre. Dock tror jag inte man säger så? Historiska byggnader är så många olika saker; vackra, förfallna, detaljrika, fula… Men alltid intressanta! Ibland kan det vara svårt att fånga dess inre själ på ett foto, men det är väl värt ett försök. Och i Istanbul finns många spännande byggnader

Bilderna nedan är från Hagia Irene, som byggdes på 300-talet, då Istanbul hette Konstantinopel. Den uppfördes som en kristen kyrka, innan den mer kända Hagia Sofia byggdes. Precis som de flesta av moskéerna i Istanbul har denna kyrka genomgått en del ändringar i funktion genom tiderna, bland annat vapenförråd och numera museum och konsertlokal.

Hagia Sofia blev ju omvandlad till en moské då Istanbul antog Islam, men det blev inte Hagia Irene, och är än idag en av få kristna kyrkor i staden, även om den inte används som gudstjänstlokal längre. Om du vill besöka kyrkan då du är i Istanbul, så ligger den innanför murarna på vägen till Topkapi Palatset. Fler bilder från Istanbul hittar du här

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.